OPREMA

 Oblačila

Tradicionalna oblačila v kendu sestojijo iz hakame (hlačno krilo, ki so ga nosili samuraji) in gi-ja (zgornji del narejen iz grobega bombaža). Celotna uniforma je v temno modrem odtenku (obarvana z naravno indigo barvo) ali v beli barvi.

Bogu

Zaščitni oklep sestoji iz čelade (men), rokavic (kote), oklepa za trup (do) in zaščite ledji (tare). Zasnova delov oklepa je od začetka, pa vse do danes ostala skorajda nespremenjena. Materiali, kateri se uporabljajo pri izdelavi boguja so: bombažna tkanina,usnje, konjska žima, bambus, jeklo in ogljikova vlakna. 

Vadbeno orožje

Shinai

Shinai je glavno vadbeno orožje v kendu. Ponazarja pravi meč in se tako tudi uporablja. Zgrajen iz štirih bambusovih letvic (take), povezujejo jih tri usnjeni deli: tsuka-gawa ali ročaj, saki-gawa ali konica in nakayui ali usnjeni trakec. Vse so med seboj povezane s tsuru-jem ali vrvjo, ki nakazuje zgornji del meča.  Za pravilno obliko pa skrbi plastična kocka(saki gomu), ki leži na konici, pod saki gawo.

Bambusove letvice so po navadi iz sušenega bambusa, lahko pa so tudi iz obdelanega tj. dimljenega ali premazanega s smolo. Bambus se nadomešča tudi z letvami iz ogljikovih vlaken.

Shinai-ji se med sabo razlikujejo po velikostih in oblikah. Z uporabo raznih vrst in dolžin bambusa se spreminja teža ter težišče shinai-ja, kar ima lahko vpliv pri izvedbi tehnik. Za moške je običajna velikost shinai-ja 39, za ženske pa malo krajši št. 38. Za otroke so na voljo še krajši shinaji.

Po navadi kendoke uporabljajo en shinai; ta tehnika oz. slog ima zametke v tradicionalnem japonskem mečevanju in se imenuje it-to (ena sablja). Nekatere kendoke pa uporabljajo tehniko ni-to in imajo dva shinai-ja; daljšega, imenovanega daito (ponavadi) v levi roki in krajšega, imenovanega shoto, v desni.

Bokken

Bokken, bok-les in ken-meč; je lesen japonski meč, ki se uporablja za trening kat. Po obliki in velikosti je identičen japonskemu pravemu meču – katani.

V kendu poznamo 10 kat, 7 jih je izvedenih z bokkenom običajne velikosti, tri pa s t.i. kodachijem ali krajšim mečem, ki  je po velikosti enak kratkemu meču ali wakizashi-ju, ki so ga samuraji nosili poleg običajne katane.